Пет неща, които движеха пазарите през тази седмица

Поредица от макроикономически данни на фокус следващата седмица

Франкфуртската фондова борса. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Франкфуртската фондова борса. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Кои бяха водещите събития на пазарите през тази и какво ще следят инвеститорите през следваща седмица? 

Тръмп и първата му визита в чужбина

Акциите на пазарите в САЩ се възстановиха след отчетените загуби миналата седмица, като индексите Nasdaq  и S&P 500 затвориха на рекордни върхове в петък, тласнати от ръста в технологичните акции и и отслабването на политическото напрежение в САЩ след първите срещи от встъпване в длъжност на президента Доналд Тръмп в чужбина.

Златото записва трета седмица на повишение

Фючърсите върху злато продължиха позитивната си серия за трета поредна седмица, като приключиха с близо 1% повишение в петък, въпреки че трейдърите увеличиха залозите си за вдигане на лихвените проценти от Фед през юни в отговор на ревизираните данни в посока нагоре на ръст на американската икономика.

Протокол от срещата на Фед

Протоколът от срещата на Фед в началото на май, който бе публикуван в сряда, разкри предупрежденията на някои членове на Фед, че дългосрочното увеличение на лихвените проценти ще продължи да зависи от представянето на икономиката през погледа на макроикономическите данни, показващи, че спадът през първото тримесечие на икономическия растеж е бил "преходен".

Широко съгласие се наблюдава и относно плановете за постепенно намаляване на баланса на централната банка, който достига $4,5 трлн. 

Британският паунд отслабна на фона на спекулациите, свързани с предсрочните избори

Британският паунд спадна рязко спрямо долара до $1,2797, отбелязвайки понижение от 1,12%, след като проучвания на общественото мнение показаха, че разликата между консерватори и лейбъристи се свива.

Срещата на ОПЕК

ОПЕК и страните-производителки на петрол извън картела се споразумяха за удължаване на сделката за намаляване на добивите с още 9 месеца в четвъртък. Цените на петрола се сринаха с близо 5% след постигнатото споразумение, макар че решението беше очаквано.

ОПЕК обаче обяви, че към споразумението няма да се присъединят нови страни, както и че страните износителки ще се придържат към намаляване на добивите с 1,8 млн. барела дневно, както бе договорено през ноември.

През следващата седмица пазарите ще очакват доклада за заетостта в САЩ, който да им даде повече индикации за развитието на пазара на труда в САЩ, инфлационните данни, идващи от еврозоната, данни за производствения PMI и индикатора, който следи активността в строителния сектор във Великобритания, производствената активност в Китай и икономическия растеж на Канада. 

Последни новини
Още от Новини