Орешарски: Правителството ми спаси банковата система през 2014

Стенограмите от срещите на КТБ ще покажат защо банката беше оставена да фалира

Сградата на БНБ Снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News Сградата на БНБ Снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News

Предоставеният достъп до ликвидна подкрепа за банките от правителството на Пламен Орешарски през 2014 е изиграло ключова роля за спасяването и стабилността на банковата система. Това коментира в ефира на БНТ бившият премиер Пламен Орешарски.

Стенограмите от двете срещи за Корпоративна търговска банка (КТБ), провели се в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност, ще покажат защо банката не беше спасена, а оставена да фалира. 

Бившият премиер обясни, че е имало схема за преструктуриране на КТБ, одобрена и от Европейската комисия (ЕК), защото това би било държавна помощ, но в крайна сметка се е стигнало до другия вариант, предаде Investor.bg

Според него разкриването на разговорите отпреди три години няма да повлияе върху състоянието на сектора днес, защото хората са разбрали, че спекулациите през 2014 година са били с политически отенък.

Орешарски уточни още, че КТБ е била обсъждана по време на много разговори в Президентството, но посочи, че само две са били срещите в рамките на съвета за национална сигурност и призова и двете стенограми да бъдат публикувани, защото те са свързани.

Бившият премиер, който беше и финансов министър в правителството на Тройната коалиция, коментира още и стремежа за превръщане на еврозоната в "неустоима оферта". Според него България е по-подготвена от другите страни извън валутния съюз за въвеждането на единната европейска валута.

Причината е, че страната от 20 години е въвела валутен борд. От потребителска гледна точка след въвеждането на еврото ще има известно поскъпване и закръгляване на цените, но при ниските стойности.

"Всичко зависи от нас и как ще си организираме собствената държава", каза още Орешарски по повод отражението от приемането на единната европейска валута.

Последни новини
Още от Новини