Електромобилите много скоро ще струват по-малко от бензиновите коли

До 2020 цените на електрическите автомобили ще се изравнят с тези на бензиновите им съперници

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Електрическите автомобили скоро ще могат да бъдат закупувани на по-ниски цени в сравнение с бензиновите автомобили, сочи ново изследване, предаде Bloomberg.

Автомобилни производители от Renault SA до Tesla Inc. от дълго време обсъждат въпроса с по-евтините горива и текущите разходи, съпътстващи електрическите автомобили, което би спомагнало за компенсиране на по-високите цени, които превозвачите плащат, когато купуват превозни средства с нулеви емисии.

Ново изследване на Bloomberg New Energy Finance показва, че спада на цените на батериите ще доведе до понижение на цената на електрическите автомобили в САЩ и Европа още през 2025. На този етап батериите формира около половината от разходите при закупуването на електрически автомобил, но техните цени се очаква да спаднат с около 77% между 2016 и 2030, изчислява агенцията.

Графика: Bloomberg

Renault, производителят на електрическия автомобил под марка Zoe, прогнозира, че до началото на 2020 цените на електрическите автомобили ще се изравнят с тези на конвенционалните превозни средства с двигатели с вътрешно горене, обясни вицепрезидентът на френската компания на електрически автомобили Жил Норман.

"Имаме две криви", каза Норман в интервю по-рано този месец в Лондон. "Едната е за намаляване на разходите, вложени в технологии за създаване на електрически автомобили, и спад в цената на тези превозни средства. От друга страна, цената на бензиновите автомобили ще се повиши в резултат на по-строги правила, особено по отношение на праховите частици. "

Последни новини
Още от Новини