Збигнев Бжежински почина на 89-годишна възраст

Бжежински бе един от водещите идеолози на външната политика на САЩ

Збигнев Бжежински. Снимка: Carol T. Powers/Bloomberg News Збигнев Бжежински. Снимка: Carol T. Powers/Bloomberg News

Збигнев Бжежински, съветник за националната сигурност на президента Джими Картър, е починал вчера на 89-годишна възраст, предава агенция AP, цитирана от Dnes.bg.

Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му, телевизионна водеща в MSNBC, Мика Бжежински, като го нарече най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче.

Збигнев Бжежински е американски политолог, социолог и държавен деец от полски произход, един от водещите идеолози на външната политика на САЩ.

Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид.

Годините на президента Картър обаче бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

Бжежински е известен и като автор на книгата „Голямата шахматна дъска“: Господството на Америка и нейните геостратегически императиви“ (1997).


 

Последни новини
Още от Новини