WP: Зетят на Тръмп искал да създаде секретен канал за връзка с Москва

Джаред Къшнър предложил подобен канал да бъде създаден на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк

Джаред Къшнър, съпруг на Иванка Тръмп. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Джаред Къшнър, съпруг на Иванка Тръмп. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Руският посланик във Вашингон Сергей Кисляк докладвал на началниците си през декември, че Джаред Къшнър, зет и съветник на президента Доналд Тръмп, предложил да установи комуникационен канал между преходния екип и Кремъл, използвайки руските дипломатически сради в САЩ - очевиден опит да се защитят срещу подслушване разговорите преди встъпването в длъжност на президента. Това разкри вчера в. Вашингтон пост", като се позовава на анонимни източници, запознати с доклади на разузнаването за прехванати руски комуникации, пише Investor.bg.

Според докладите Кисляк бил втрещен от предложението, отбелязва  Associated Press. Къшнър направил предложението време на среща с посланика на 1 или 2 декември в Тръмп Тауър в Ню Йорк. Бившият съветник за националната сигурност на Тръмп, Майкъл Флин, който беше принуден да подаде оставка през февруари, защото излъгал за контактите си с Кисляк, също участвал в срещата, пише AFP.

Белият дом потвърди през март, че Къшнър и Флин са се срещали с Кисляк в Тръмп Тауър, припомня  Associated Press.

ФБР, което разследва евентуална координация между приближени на Тръмп и Москва, проучва тази среща, както и друга среща на Къшнър - с руския банкер Сергей Горков, президент на руската "Внешекономбанк", обект на санкции от САЩ от 2014 г. заради конфликта в Украйна.

По-рано вчера американските медии съобщиха, че зетят на Тръмп е разследван от ФБР. Къшнър вече бе предложил доброволно да говори пред Конгреса за тези срещи, а вчера адвокатката му Джейми Горълик заяви, че е готов да сътрудничи на разследването. 

Последни новини
Още от Новини