300 млн. лева са приходите от винетки в хазната за 2016

Според регионалния министър след въвеждането на ТОЛ система постъпленията от винетните стикери ще скочат до 1 млрд. лева

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Приходите от винетните стикери, които са задължителни за леките и тежкотоварните автомобили при предвижване по републиканската пътна мрежа, са в размер около 300 млн. лева. Това стана ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков. Нанков направи изказването си по време на брифинг след извънредното заседание на кабинета по въпросите за войната по пътищата и качеството на храните.

Постъпленията, събрани от винетки, се използват единствено за поддържането на пътната мрежа, се разбра още от изказването на главата на регионалното ведомство.

„Колкото по-бързо въведем интегрираната смесена система за ТОЛ такси и електронни винетки за леките автомобили, толкова по-бързо ще разполагаме с необходимия ресурс за ефективното и качествено поддържане на републиканската пътна мрежа“, цитира думите на Нанков „Фокус“.

„По наши данни, още първата година след въвеждането на ТОЛ такси и електронни винетки ще имаме възможност да генерираме приходи от почти 1 млрд. лв. Толкова са и нуждите на сектора, за да има качествена и безопасна инфраструктура“, добави министърът. По думите му е резонно автомобилите, които амортизират в по-голяма степен пътищата, да плащат повече.

„Крайно време е България да използва своето геостратегическо положение и да може по адекватен начин да таксува транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили“, добави Нанков.

Последни новини
Още от Новини