23 хил. потенциални терористи живеят във Великобритания

Само около 3 000 от тях са обект на разследване или следене

Хора, събрали се покрай пострадал от атаката в Лондон. (22.03.2017) Снимка: Twitter Хора, събрали се покрай пострадал от атаката в Лондон. (22.03.2017) Снимка: Twitter

На територията на Обединеното кралство живеят 23 хил. „джихадистки екстремисти“, са установили установили британските разузнавателни служби, пише The Times.

По данни на източник на изданието от британското правителство, пряка заплаха представляват около 3 хил. души. Тези лица биват или разследвани, или следени в рамките на 500 полицейски и разузнавателни операции. Още 20 хил. души фигурират в бивши отчети и представляват „остатъчен риск“.

Взривът на Manchester Arena избухна в 22:35 местно време (00:35 българско такова – бел.ред.) в понеделник (22 май) веднага след края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде. Устройството бе детонирано извън пределите на самата зала във входното фоайе. Впоследствие ИДИЛ пое отговорност за инцидента, при който загинаха 22-ма души, а други 75 бяха ранени, 23-ма критично.

Самият атентатор – Саламан Абеди е роден във Великобритания в семейство на бежанци от Либия.

Терористичният акт в Манчестър бе втори във Великобритания за последните два месеца. На 22 март атака, извършена от Халид Масуд в Лондон отне живота на 5 души и рани десетки.

Следва да се отбележи, че и двамата атентатори – Абеди и Масуд, са влизали в категорията „остатъчен риск“ като „бивши обекти на интерес“, като по техен адрес не е било водено разследване. 

Последни новини
Още от Новини