Туск ще предложи на Г7 санкциите срещу Москва да бъдат удължени

Не сме видели нищо, което да оправдае изменение на санкционната ни политика по отношение на Русия, заяви Туск

Доналд Туск. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Доналд Туск. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще призове лидерите на страните от Г7 санкционната политика по отношение на Руската федерация да бъде продължена.

„От последната ни среща в Япония не сме видели нищо, което да оправдае изменение на на санкционната ни политика по отношение на Русия. Затова призовавам лидерите от Г7 да потвърдят тази политика“, заяви Туск по време на пресконференция преди началото на срещата на „Седморката“.

„Надявам се, че Г7 ще демонстрира единство по отношение на конфликта в Украйна. Напълно поддържаме целостта и суверенитета на Украйна. Решението на този конфликт (в Донбас – бел.ред.) може да бъде постигнато единствено чрез пълното изпълнение на минските споразумения“, каза Туск, коментирайки ситуацията в Украйна – една от главните причини за обтегнатите отношения между Русия и Запада.

Санкциите против Москва, засягащи руски компании и физически лица, както и западни компании, инвестиращи в Русия, бяха въведени от ЕС и САЩ след анексацията на п-в Крим от Русия през 2014.

Последни новини
Още от Новини