Почти половината българи смятат, че някои раси превъзхождат други

У нас няма и сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расовото и културното равенство

amazonaws.com amazonaws.com

Мнозинството от хората в 66 държави смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това общественото мнение по този въпрос на много места е разделено. Това показва изследване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл" за религиозното, културно и расово равенство.

Проверено е доколко хората се съгласяват или не се съгласяват с твърденията: "Някои раси превъзхождат други раси", "Някои религии превъзхождат други религии", "Някои култури превъзхождат други култури", информират авторите на изследването.

В изследването са анкетирани общо 66 541 души в света, като във всяка страна има представителна извадка от около 1000 мъже и жени. Анкетираните са разпитвани най-много лице в лице - 25 страни; 29 211 души. Анкетите са провеждани и по телефона, и в онлайн допитване.

В България мненията са почти поделени, пише Dnes.bg. По отношение на това дали някои раси превъзхождат други раси 44% споделят това мнение, а 45 процента - не. 50 на сто у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35 на сто са на обратното мнение.

У нас няма и сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расовото и културното равенство. Например 45% не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял - 37%, са съгласни.

Въпреки преобладаващото убеждение за расово, религиозно и културно равенство, в няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство, коментират анализаторите.

Сред тези страни личат най-вече страни като Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори "напълно съгласен" и "по-скоро съгласен" дават дялове между 50 и 80 на сто. На другия полюс са най-вече западните общества.

Последни новини
Още от Новини