Кабинетът изготвя енергийна стратегия до 2030

БАН пък ще анализира необходимостта от АЕЦ Белене до септември

АЕЦ Козлодуй. Снимка: АЕЦ Козлодуй ЕАД АЕЦ Козлодуй. Снимка: АЕЦ Козлодуй ЕАД

Кабинетът предстои да изготви стратегия по отношение на енергетиката до 2030, която ще има хоризонт до 2050.

Това се разбра от изказване на енергийния министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол днес (26 май).

„Това ще бъде стратегия до 2030, с хоризонт до 2050. Това ще бъде стратегията на България, затова разчитам много на вашата отговорна позиция“, каза от трибуната на НС Петкова, добавяйки, че едно от първите неща, които е направила, встъпвайки в длъжност, е било да изпрати писма до всички парламентарно представени партии и коалици, в които ги призовава до 12 юни да изпратят експерти, които да се включат в екипа, разработващ стратегията.

Във въпросната стратегия ще намери място и казусът с АЕЦ „Белене“. Необходимостта от изграждането на атомната централа, както и финансовият модел, по който ще се финансира проектът ще бъдат обект на анализ от страна на БАН, който следва да бъде изготвен до края на септември тази година, стана ясно от думите на ръководителя на енергийното ведомство. Поради липсата на време именно този анализ ще бъде използван от правителството.

Цялото оборудване от руска страна ще бъде доставено окончателно през септември, като сега на площадката в Белене се съхранява само едната част от него, каза още Петкова.

Последни новини
Още от Новини