Вирусът WannaCry е нанесъл щети за над $1 млрд.

Зловредният софтуер е поразил между 200 и 300 хил. компютърни системи в не по-малко от 150 страни в света

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Съвкупните щети, нанесени в световен мащаб от вируса WannaCry, са достигнали нива от $1 млрд. Това се разбира от данни на американската компания, специализирана в кибербезопасността KnowBe4, цитирани от изданието McClatchy.

Зловредният софтуер е поразил между 200 и 300 хил. компютърни системи в не по-малко от 150 страни в света. „Предполагаемата щета, нанесена от WannaCry за първите четири дена, отчитайки вредите, нанесени на редица крупни организации по целия свят, е надхвърлила $1 млрд.“, коментира изпълнителният директор на KnowBe4 Стю Сюверман.

Общата оценка е съставена от директните финансови загуби в резултат на изплащането на искания от хакерите своеобразен откуп, като също така са калкулирани и загубите, причинени от компрометиране на данни, забавяне или спиране на производството, съдебни разходи, нанесен репутационен ущърб и др.

Експертите от KnowBe4 също така не изключват подобни атаки да има и в бъдеще.

Безпрецедентната хакерска атака бе извършена на 12 май, като засегна хиляди компютри от не по-малко от 150 държaви.

Вирусът WannaCry се възползва от пролука в сигурността на операционните системи Windows, като на екрана на потребителя се появява съобщение, блокиращо достъпа до данни, като в замяна възстановяването му се изисква заплащане на сума, варираща от $300 до $600 в биткойн валута.

Последни новини
Още от Новини