Меланшон призован в съда по иск на Societe Generale

Банката съди крайнолевия политик за клевета

Жан-Люк Меланшон говори на предизборен митинг в Лил. (12.04.2017). Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Жан-Люк Меланшон говори на предизборен митинг в Лил. (12.04.2017). Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Известният крайноляв политик и бивш кандидат за президент на Франция от движението Неподчинената Франция (La France Insoumise) Жан-Люк Меланшон е призован да се яви в съда на 26 юни в резултат на иск, подаден от френската банка Societe General. Това съобщава изданието Les Echo, цитирано от световните агенции.

Намерението си да съди политика банковата институция обяви през април 2016 в резултат от негови обвинения в резултат на скандала с т.нар. „Панамски документи“. Ръководството на банката тогава заяви, че счита за безпочвени обвиненията на Меланшон, който окачестви администрацията на финансовото учреждение като „лъжци“, които съдействат при престъпления, свързани с укриването на данъци.

Според сведенията, съдържащи се в „Панамските документи“, Societe Generale е съдействала на свой клиенти да откриват тайни банкови сметки чрез създаване на хиляди офшорни компании в зоните на „данъчен рай“.

Меланшон от своя страна призова за „сурово наказание“ за банкерите от Societe Generale, a изказванията на политика бяха определени като клевета от банковата институция, която в последствие се обърна към съдебните органи.

Припомняме, че през април 2016 Международният консорциум на разследващите журналисти, базиран във Вашингтон, публикува 11,5 млн. документа с данни за офшорни сметки на редица глобални компании, политически и държавни лидери и известни личности. Документите се базираха на информация, изтекла от панамската кантора Mossak Fonseca, която е оказвала юридическа подкрепа за регистрацията на компании в офшорните зони.

Последни новини
Още от Новини