Екваториална Гвинея стана четиринадесетия член на ОПЕК

Влизането на страната в ОПЕК ще внесе незначително изменение на квотите за съкращаване на нефтодобива

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

На заседанието си днес (25 май) в австрийската столица Виена ОПЕК прие в състава си Екваториална Гвинея. Така африканската държава става четиринадесетия член на петролния картел.

Това съобщи днес в своя приветствена реч министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех, предават световните агенции.

Саудитският енергиен министър също така коментира пред представители на медиите, че включването на Екваториална Гвинея към ОПЕК ще внесе „незначително изменение“ на квотите за съкращаване на добива на „черно злато“.

Ал-Фалех съобщи също, че Туркменистан и Египет, които по-рано изразиха намерение да се присъединят към сделката за ограничаване на нефтодобива, са се отказали от участие в преговорите.

Преди Екваториална Гвинея да стане член на ОПЕК в петролния картел влизаха 13 държави-членки – Саудитска Арабия, Иран, Ирак, ОАЕ, Кувейт, Алжир, Катар, Нигерия, Либия, Ангола, Габон, Венецуела и Еквадор. До ноември 2016 в организацията влизаше и Индонезия, но членството й бе прекратено, тъй като страната не отговаряше на критериите, даващи й статуса на нетен износител на петрол.

Последни новини
Още от Новини