Договорката за ограничаване на нефтодобива може да бъде продължена с 12 месеца

Тази опция ще бъде обсъдена на срещата на ОПЕК във Виена

Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Държавите-износителки на петрол ще разгледат възможността споразумението за ограничаване на нефтодобива да бъде продължено за различни периоди от време, в това число и за 12 месеца.

Това заяви пред журналисти преди срещата на ОПЕК във Виена утре (25 май) кувейтският министър на петрола Исам ан-Марзук.

„Да, това е един от вариантите“, каза той, отговаряйки на въпрос дали на дневен ред стои опция за продължаването на споразумението за период от една година.

Най-тиражираното предложение обаче е ограничаването на добивите да бъде продължено за по-малък период от време – 9 месеца. Това бе заявено от редица базови участници в съглашението, включително и Русия.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на нефтодобива. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

Договореностите важат за първото полугодие на 2017, като възможното им продължаване във времеви план може да бъде осъществено на срещата на петролния картел утре (25 май) в австрийската столица Виена.

Последни новини
Още от Новини