Европейските лидери искат да работят с Тръмп

Франц Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК

Франц Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК Франц Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК

Европейците очакват да чуят какво предлага Доналд Тръмп по въпросите за сътрудничеството, НАТО и търговията и лидерите на ЕС са готови да работят с новия президент на САЩ, каза Франц Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК в интервю за Bloomberg.

"Повечето европейци вярват, че стратегическите ни интереси съвпадат и че са едни и същи в по-голямата част от тези 70г. И нито един политик няма да ги промени основно.

Така че ще искат да намерят начин да решат въпроса позитивно с новата администрация. И просто искат да чуят от президента Тръмп как той вижда нещата".

Чуйте цялото интервю във видеото.

Брюксел се опасява, че Тръмп няма време или разбиране за по-чувствителни въпроси за „меката сила”, където САЩ и ЕС са си сътрудничили дълго време – например подкрепа за човешките права и добро управление, пише ББС.

Темата за човешките права не бе засегната по време на визитата на Тръмп в Саудитска Арабия, където сключи сделки за милиарди.

ЕС се опасява и за „ефекта Тръмп” върху ядрената сделка с Иран, руските санкции, Либия, Сирия и договора за климатичните промени.

Лозунгът „Америка на първо място” озадачи ЕС и го кара да се пита какво означава това за търговията например.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна първото си посещение в чужбина след поемането на поста от Саудитска Арабия. След това бе приет в Израел, преди да замине за Рим и след това - Брюксел.

Последни новини
Още от Новини