В Китай ще заработи платежна система, базирана на лицево разпознаване

За да плати за дадена стока или услуга потребителя показва лицето си и въвежда последните 4 цифри от телефонния си номер

Снимка: Seokyong Lee/Bloomberg News Снимка: Seokyong Lee/Bloomberg News

Китайската компания Ant Financial планира да пусне на китайския пазар нов вид платежна система, която е базирана на използването на нова биометрична технология за лицево разпознаване. Това съобщава китайската агенция „Синхуа“.

„Към настоящия момент е завършен експерименталният етап и в най-скоро време разработката ще бъде приложена на практика“, цитира агенцията думите на Чен Цидун, ръководител на проекта на Ant Financial, която е дъщерна компания на Alibaba.

За да бъде заплатено за дадена стока или услуга, продавачът трябва единствено да сканира лицето на потребителя, като вторият от своя страна следва да въведе последните четири цифри от мобилния си телефон.

С цел да бъдат предотвратени злоупотреби, програмата трябва да се увери, че отсреща наистина стои човек, а не е показана фотография например.

Затова всеки, който иска да плати по този метод, трябва да направи гримаса, да намигне или просто да повдигне глава, като така софтуерът ще започне да извършва анализ, в резултат на който сделката ще бъде одобрена или не.

Все още не се съобщава датата на пуска на новата програма на китайския пазар, но технологията вече е получила одобрението на компетентните органи, като даже е влязла в топ 10 на най-уникалните иновации в класацията, изготвяна от Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай.


 

Последни новини
Още от Новини