Терористична атака в Манчестър отне живота на поне 19 души

Очаква се броят на жертвите да расте

Полицейски служители пред залата в Манчестър. Снимка: Twitter Полицейски служители пред залата в Манчестър. Снимка: Twitter

Общо 19 души са загинали и около 50 са ранени, след като е избухнал взрив в края на концерт на Ариана Гранде в Manchester Arena, Манчестър, Великобритания, малко преди 23 ч. местно време, съобщава ВВС, като се позовава на съобщение на полицията в града, пише Investor.bg.

Северозападното звено за противодействие на тероризма разглежда случая като евентуален терористичен инцидент, посочват източници на медията. В официалното съобщение също се говори за "евентуален терористичен атентат". 

"Работим по установяването на всички детайли по случая, който полицията разглежда като терористична атака. Мислите ни са при жертвите и семействата на пострадалите", каза в свое изявления, публикувано в The Guardian британският премиер Тереза Мей.

Очаква се броят на жертвите и ранените да расте.

Според полицията взривът е избухнал във фоайето на залата, докато от самата Manchester Arena посочват, че инцидентът е бил "извън съоръжението, на публично място". 

Националните служби за борба с тероризма се събират в Лондон на заседание и поддържат връзка с вътрешните служби.

Свидетели съобщават, че взривът се е случил накрая на концерта, когато много хора от публиката са тръгвали към изходите, за да избегнат стълпотворенията. Хората са чули силен взрив и са видели други от публиката да падат на земята.

Блокирани са всички влакове от гара Манчестър Виктория, която обслужва залата. Местната полиция предупреждава хората да не се приближават до района на залата.

Manchester Arena е най-голямата подобна зала в Европа с капацитет 21 хил. души. Залата е популярна за организиране на концерти и спортни събития.

Агенцията припомня, че Великобритания е обявила втората най-висока степен на тревога, което означава, че терористични атентати са много възможни.

Припомняме, че през март имаше терористично нападение в Лондон, при което загинаха 5 души, а повече от 40 бяха ранени. Нападателят вряза автомобил в пешеходци на Уестминстърския мост, след което се опита да нападне парламента, при което уби полицай. Малко след това нападателят беше застрелян.

 

Последни новини
Още от Новини