Кипър смята сделката за Гърция за сигурна

Харис Георгиадес, министър на финансите на Кипър

Табела на централната жп гара в Атина по време на общата стачка на 17 май 2017. Атина, Гърция. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Табела на централната жп гара в Атина по време на общата стачка на 17 май 2017. Атина, Гърция. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Сделка за гръцкия дълг може да има през юни, каза министърът на финансите на Кипър Харис Георгиадес в интервю за Bloomberg на 23 май 2017.

Министрите на финансите на Еврозоната не успяха да постигнат  споразумение в понеделник, което отложи приключването на прегледа на изпълнение на програмата за финансова помощ на Гърция.

„Прегледът приключи”, каза обаче Георгиадес в интервюто си за Керълайн Хайд.

След близо 8ч. преговори и многобройни компромиси Атина и кредиторите не успяха да стигнат до едно мнение за облекчението на дълга и да убедят МВФ да се съгласи да финансира спасителната програма.

В близките седмици работата се планира да продължи, евентуално подготвяйки почва за включването на гръцкия дълг в програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, съобщи Bloomberg.

Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция, в ляво и Марио Драги, президент на ЕЦБ по време на срещата на еврогрупата в Брюксел. 22 май 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

„В момента всичко в Гърция върви в правилната посока”, каза Марк Даудинг, базиран в Лондон мениджър на хеджфонда BlueBay Asset Management LLP, управляващ активи за 55,5 млрд долара.

„Доста сме окуражени. Имаме значителна позиция и продължаваме да подкрепяме този риск”.

"Свършена бе добра работа. И плащането предстои. Това е много ясно послание,  което бих искал да предам", каза министърът на финансите на Кипър.

Интервюто на Харис Георгиадес, в което коментира и намерението на страната да покрие частично дълга си, чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини