Фирми се ангажират да наемат повече служители над 50 години

Aviva, Barclays и Atos обединяват усилия в тази посока

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Aviva, Barclays, Atos и още пет фирми се споразумяха да популяризират наемането на лица, които са над 50 годишна възраст, като публикуват данни за възрастта на своите служители, пише BBC.

Андри Бригс, който е главен изпълнителен директор на Aviva UK Life, през февруари поиска фирмите да увеличат броя на по-възрастните работници с 12% до 2022.

Бригс предупреди, че дотогава ще има 14,5 млн. повече работни места, но само 7 млн. млади работници ще навлизат в работното място.

Той обясни още, че възрастните работници са от жизненоважно значение за попълването на "колосалната разлика в уменията" на Обединеното кралство.

Смесен екип

Бригс, който е и главен изпълнителен директор на Aviva UK Life, иска повече компании да се ангажират с публикуването на данни за възрастта на работната им сила, за да бъде достигната целта още един милион възрастни служители да встъпят в длъжност до 2022.

"Бизнесът може да покаже лидерство тук, като се ангажира с реална промяна и активно се стреми да наеме повече хора на възраст над 50 години в организациите", каза той.

"Бидейки отворени за напредъка, който правят, те могат и да демонстрират ползите от смесения екип от служители, който представлява всички сегменти на обществото".

Осемте ангажирани фирми са Aviva, Atos, Barclays, Co-operative Group, Home Instead Senior Care, Financial Services Compensation Scheme (FSCS), Mercer и Walgreens Boots Alliance.

Наскоро публикувани данни показват, че 33% от работната сила на Atos е на възраст между 50 и 64 години.

18,3% от наетите служители на Aviva са в тази възрастова група, в Barclays – 17% и в Co-op Group – 26%.

Застаряващо население

Въпреки че все още не е ясно какъв вид споразумение ще постигне следващото правителство с ЕС за свободата на движение, много от работодателите са загрижени за запълването на работни места след Brexit.

Според Бригс средната възраст в Обединеното кралство сега е 40 години, докато през 1974 е била 30.

Очаква се до 2030 половината от всички възрастни във Великобритания да бъдат над 50 годишни.

Последни новини
Още от Новини