Белият дом предлага увеличаване на военните разходи до $668 млрд. за 2018

Целта е през близките 10 години да бъдат вложени $6,7 трлн. за отбрана

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е предложила на Конгреса да увеличи бюджета на Пентагона с $52 млрд. до нива от $639 млрд. Това гласят справочните документи по проекта за федерален бюджет на САЩ за фискалната 2018, разпространени от Административно-бюджетния отдел на Белия дом и цитирани от световните агенции.

Увеличение от подобен размер би значило положително индексиране на разходите по отбрана с 10% спрямо сегашните нива, като общият размер на военните разходи ще достигне $668 млрд. Следва да се отбележи, че военните програми в САЩ се финансират главно, но не изцяло, по линия на Пентагона.

Официално предложението трябва да бъде внесено днес (23 май) сутринта местно време, т.е. следобед българско такова.

Експертите от Белия дом подчертават, че предложението цели прекратяване на политиката по орязване на военните разходи, започната при администрацията на предходния президент-демократ Барак Обама.

Затова новата администрация посочва, че целта е през близките 10 години да бъдат вложени $6,7 трлн. „за възстановяване на военната мощ на Америка за защита на интересите й у дома и в чужбина“. Числото от $6,7 трлн. Включва общия размер на бюджета за отбрана във времевия интервал между 2018-2027.

Предложението също така предвижда увеличаване на личния състав на американските въоръжени сили с 56,4 хил. души през 2018 в сравнение с нивата, планирани от администрацията на Обама. Освен това се предвижда закупуването на 84 бойни самолета, в това число 70 многоцелеви изтребители от пето поколение F-35, както и 8 нови бойни кораба.

Последни новини
Още от Новини