Alibaba ще произведе 1 млн. автомобила на алтернативно гориво

Проектът е дело на дъщерната компания на Alibaba Cainiao Network Technologies

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Дъщерното предприятие на китайския интернет гигант Alibaba Cainiao Network Technologies ще инвестира 50 млрд. юана (около $7,26 млрд.) в развитието на логистичната си мрежа. Това съобщава китайският вестник „Чжунго жибао“, цитиран от ТАСС.

По данни на изданието средствата ще бъдат получени посредством финансовото подразделение на Alibaba MYBank и ще отидат за поддръжка на партньорски логистични и куриерски фирми.

Базисно перо от проекта ще е и сътрудничеството на Cainiao Network Technologies с китайските автопроизводители SAIC Motor и Dongfeng Motor Group. Плод на тази колаборация ще бъдат 1 млн. нови автомобила, работещи с алтернативни източници на енергия. Превозните средства ще бъдат предоставени на партньорските куриерски компании.

Автомобилите ще бъдат оборудвани със специално устройство, което в реално време ще предава цялата информация относно функционирането на превозните средства и техния товар.

Според разработчиците на проекта тази технология е насочена към оптимизиране на маршрута на автомобилите, като съкрати с близо 1/3 маршрута, който изминават. В резултат от това компанията очаква да спестява около 10 млрд. юана на годишна база.

 

 


 

Последни новини
Още от Новини