Японска авиокомпания вече приема плащане с Bitcoin

Bitcoin набира популярност като система за цифрово плащане

Летището в Токио. (26.04.2017) Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Летището в Токио. (26.04.2017) Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Peach Aviation Ltd. ще бъде първият японски превозвач, който ще приема Bitcoin за плащане на самолетни билети, тъй като има за цел да привлече повече туристи от други части на Азия, пише Bloomberg.

Криптовалутата може да се използва за резервиране на места от края на годината, това заяви Peach в изявление днес в Токио, като добави, че промяна в японския закон за разплащанията през април е спомогнал предприемането на тази стъпка. Нискотарифната авиокомпания също така има за цел да увеличи връзките с местните власти и регионалните компании, за да спомогне разпространението и използването на валутата.

„Искаме да привлечем посетители от чужбина и да съживим японските региони", каза днес в Токио Шиничи Инуе, главен изпълнителен директор на Peach. „Това е истинска първа стъпка за партньорствата в Япония и ние се стремим към сътрудничество с повече компании“, добави още той.

Bitcoin набира популярност като система за цифрово плащане, която позволява на потребителите навсякъде по света да извършват директни плащания без намеса на посредници, правителства, регулатори или централни банки. Латвийската авиокомпания AirBaltic обяви преди почти три години, че ще започне да приема плащане с Bitcoin, заради големия фокус върху клиента.

Електронната валута нарасна с 13% до рекордните $2,187.78 днес и се търгува с около 70% над цената за унция злато, според данни, събрани от Bloomberg.

Тя увеличи стойността си повече от два пъти от началото на годината на фона на глобалната политическа несигурност и нарастващия интерес към Азия. Според скептици това може да не продължи дълго, тъй като bitcoin многократно е чупил рекорди, без да показва признаци на забавяне.

Universal Air Travel Plan (UATP) сключи партньорство с Bitnet за обработка на плащания преди повече от две години с цел да позволи предлагането на възможност за плащане с Bitcoin по опростен начин в мрежата от над 260 авиокомпании, според изявление на UATP. 

Последни новини
Още от Новини