Тръмп вижда рядка възможност за мира в Близкия изток

От Риад президентът на САЩ кацна в Тел Авив-част от първата му обиколка в чужбина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Тел Авив, Израел. 22 май 2017. Снимка: Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Тел Авив, Израел. 22 май 2017. Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи директен полет на 22 май между две страни-исторически противници, Саудитска Арабия и Израел, първи подобен полет за Air Force One, съобщи Bloomberg.

В речта си на летище Бен Гурион Тръпм каза:

"Пред нас стои рядка възможност – за донесем сигурност, стабилност и мир в този регион и неговите народи, да победим тероризма и да създадем бъдеще на хармония, благоденствие и мир".

Чуйте откъса от речта му.

На срещата си с президента Реувен Ривлин в Ерусалим Тръмп каза, че подкрепата от Иран на въоръжени групи в региона дава възможност на Израел да се сближи със страните от Персийския залив, с някои от които няма дипломатически отношения.

„Има нарастващо разбиране сред вашите арабски съседи, че имат обща кауза с вас срещу заплахата, която представлява Иран”, каза Тръмп на Ривлин.

„САЩ и Израел могат да обявят в един глас, че Иран никога не бива да разработва ядрени оръжия”, каза Тръмп.

„Никога. И трябва да прекрати смъртоносното финансиране, обучение и оборудване на терористи и милиции”.

В неделя израелският кабинет прие пакет от икономически мерки, целящи да подкрепят палестинската икономика в знак на доверие преди визитата на Тръмп. Сред тях – облекчаване на пътуванията между Западния бряг и Йордания, развитие на две нови индустриални зони и увеличаване на броя на строителните разрешения за палестинци в части от Западния бряг, където има еврейски селища в близост до арабски общности.

Тръмп излетя от Риад за Тел Авив в понеделник. „Това е директен полет”, каза държавният секретар Рекс Тилърсън на репортерите, пътуващи с президента на борда на Air Force One.

„Символизмът е интересен”, каза Р. Никълас Бърнс, професор по дипломация и международни отношения в Харвард, служител на Държавния департамент, цитиран от Bloomberg. „Това, което става зад кулисите в последните няколко години е следното: израелците вероятно имат по-добри контакти с арабите от Персийския залив, отколкото са имали преди”.

Четете още:

Сделките на САЩ подкрепят саудитския БВП.

Какво да очакваме от политиката на САЩ в Близкия изток.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини