Тръмп на първа визита в Израел

Американският президент ще обсъди с израелските лидери САЩ и Израел, както и казусите около палестинската автономия

Доналд Тръмп излиза от Белия дом. (17.05.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Доналд Тръмп излиза от Белия дом. (17.05.2017) Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп направи днес (22 май) първата си визита в Израел от избирането му за държавен глава, предават световните агенции.

На летището Давид Бен-Гурион Тел Авив Тръмп бе посрещнат от израелския си колега Реувлен Ривлин, от премиера на страната Бенямин Натаняху, придружаван от съпругата си Сара, както и от редица други представители на правителството и вероизповеданията.

На официалната церемония по посрещането Тръмп, Нетанаяху и Ривлин изнесоха официални триминутни речи, като след това американският президент се отправи към Йерусалим, където ще проведе разговор с израелския държавен глава Ривлин в резиденцията му в града.

Вечерта пък е планирана работна среща с Нетаняху. Очаква се двамата да обсъдят укрепването на двустранните отношения между САЩ и Израел, както и казусите около палестинската автономия. След това израелският премиер ще даде официална вечеря в резиденцията си в чест на Тръмп.

За сигурността на Тръмп в Йерусалим ще се грижат 10 хил. полицаи. По време на визитата му ще бъдат затворени редица улици в централната част на града, като също така временно ще бъде преустановено движението по главния път между Тел Авив и Йерусалим.

Посещението на Тръмп в Израел е част от първата му серия от чуждестранни визити след встъпването му в длъжност като президент в края на януари. За цел на първите си посещения той избра центровете на трите най-големи монотеистични религии – Ватикана, Саудитска Арабия и Израел.

След Израел Тръмп ще се отправи към Ватикана, след което ще вземе участите в срещата на НАТО в Брюксел и тази на лидерите на Г7 в Сицилия.  

Последни новини
Още от Новини