Бразилия – въпиюща корупция и безкрайна политическа криза

Момчил Инджов, журналист, Клуб Z, Investbook, 22.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което се случва в Бразилия, никога не е спирало. Там медиите гъмжат от скандали. Сега просто става нещо, предизвикващо интереса на световните медии – президентът на страната (Мишел Темер – бел.ред.) е обвинен, че се е опитал да подкупи свидетел.

Така коментира корупционния скандал, разразил се около фигурата на наследника на Дилма Русеф на президентското кресло в Бразилия Мишел Темер, журналистът от Клуб Z Момчил Инджов. Инджов гостува в студиото на Investbook с водещ Димитър Вучев.

„Разпространен е запис, в който се вижда как един човек дава пари, а после президентът казва „Това трябва да го скриеш!“. Но и свидетелят не е кой да е – той е Едуардо Куня, човекът, който инициира свалянето на Дилма Русеф и доведе до възкачването на власт на Темер. Той бе председател на долната камара на парламента, а в момента излежава 15-годишна присъда в затвора (по обвинения в корупция – бел.ред.)“, допълни гостът в студиото.

„Бразилия е пропита от корупция. Още преди 25 години беше свален президентът Фернандо Колор ди Мело, който пък отклоняваше милиони долари за градините си. Оттогава вече хората са малко по-отговорни, но все пак страната е пропита от корупция. В Бразилия има една политическа култура, на която трябва да се сложи край. Когато Дилма Русеф дойде на власт през през 2010, например, коалицията бе 17-партийна. Сега коалицията е 14-партийна, като няколко партии отпаднаха“, каза още Инджов.

 

Последни новини
Още от Новини