БНБ вече може да печата евро банкноти

Печатницата на народната банка вече е акредитирана от ЕЦБ

Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка:Krisztian Bocsi/Bloomberg

Съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД, София, с акционери Печатницата на Българска народна банка (БНБ) и Oberthur Fiduciaire SAS, Франция, получи акредитация от Европейската централна банка (ЕЦБ) за отпечатване на евро банкноти.

Това дава право на съвместното дружество да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евро банкноти, съобщиха от пресцентъра на БНБ, цитиран от Investor.bg.

От Централната банка припомнят още, че съвместното дружество беше създадено през ноември 2013 и за краткия период оттогава успя успешно да премине трите компонента на акредитация от ЕЦБ: за сигурност, технологичен капацитет и условия на труд и опазване на околната среда.

За този период броят на работещите в дружеството се увеличи от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници. Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период нараства от 60 млн. на 1 млрд., казва се още в съобщението от БНБ. 

Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната и е единственото дружество на територията на България с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти.

Процесът по сертифициране на печатницата на Българска народна банка за печатане на евро банкноти започна още в средата на 2015 с мотива, че България трябва да се подготви по-добре за влизане в еврозоната и безпроблемно да замени валутата си.

Последни новини
Още от Новини