£350 хил. за диамант, купен при гаражна разпродажба

Скъпоценният камък е купен за £10 преди 30 години

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Пръстен с диамант ще бъде продаден на търг и се очаква наддаването да достигне £350 хил., предава BBC.

Собственикът мислел, че камъкът с „изключителни размери“ е брошка, когато го купил от Болницата на Университета Западен Мидълсекс в Западен Лондон през 80-те.

Без дори да предполага, че това е 26 каратов бял диамант от 19 век, тя го носила всеки ден в продължение на десетилетия.

През юли камъкът попада в аукционната къща Sotheby's.

Ръководителят на отдела за бижута в Лондонската бижутерия, Джесика Уиндам, заяви: „Собственикът го е носил дори докато пазарува, абсолютно всеки ден. Пръстенът е наистина добре изглеждащ. Но никой не е предполагал, че камъкът има голяма стойност. Дамата е отишла на няколко гаражни разпродажби през годините, но не е събирала нито антики, нито диаманти. Това е едно неочаквано и невероятно попадение.“

Стар стил на рязане

Уиндам сподели още, че според собственика камъкът не изглеждал като скъпоценен, защото нямал блясък на диамант.

Тя добави още, че по-старият стил на диамантено рязане е "леко по-матов и по-дълбок", отколкото в днешно време и това "може да подведе хората да мислят, че камъкът не е скъпоценен“.

„Със стария стил на рязане светлината не се отразява толкова, колкото при модерния стил на рязане. Резачите са работили повече с естествената форма на кристала, за да запазят възможно най-много тегло, без да се опитват да постигнат бляскав ефект.“, обясни Уиндам.

„След около 30 години носене на пръстена, собствениците го донесоха в Sotheby's, защото бижутер им казал, че той може да е ценен. Дойдоха с идеята, че диамантът може да е истински, но нямаха представа каква е неговата стойност. Погледнахме и ... тествахме в Гемологичния институт на Америка. Мнозина от нас не биха могли дори да мечтаят да притежават такъв голям диамант.“, добави ръководителят на отдела за бижута.

Последни новини
Още от Новини