Саудитска Арабия посрещна Тръмп със сделки за стотици милиарди

Сделки за над 300 млрд. долара договориха САЩ и кралството

Срещата на американския президент Доналд Тръмп с принц Мохамед бин Саламан, министър на отбраната на Кралство Саудитска Арабия, в Белия Дом. 14.03.2017. Снимка: Mark Wilson/Pool via Bloomberg Срещата на американския президент Доналд Тръмп с принц Мохамед бин Саламан, министър на отбраната на Кралство Саудитска Арабия, в Белия Дом. 14.03.2017. Снимка: Mark Wilson/Pool via Bloomberg

Саудитска Арабия посрещна президента Доналд Тръмп със споразумения за сделки за стотици милиарди долари в събота, когато той пристигна на първата си държавна визита в кралството, което предприема безпрецедентни икономически реформи, пише Bloomberg.

Общественият инвестиционен фонд на Саудитска Арабия се съгласи да се обвърже с 20 млрд. долара в инфраструктурен инвестиционен фонд с Blackstone Group LP. Очаква се обаче финансирането за този проект ще се удвои по размер със средства набрани от "други инвеститори". 

Saudi Aramco заявиха, че са подписали 16 споразумения с 11 компании, които са на стойност около 50 млрд. долара. Една предварителна сделка за 15 млрд. долара бе подписана и с General Electric Co. 

Министерствата на отбраната на САЩ и на Саудитска Арабия също преговарят по пакет от договори на стойност около 110 млрд. долара, сочи преписка от Белия дом. 

"Не мога да си представя по-добър бизнес ден, който да е бил така добър за САЩ и за Саудитска Арабия едновременно", министърът на търговията Уилбър Сос заяви в Саудитската столица, разпръсквайки притесненията, че споровете, в които е потънала администрацията на Тръмп на местна почва, могат да се отразят неблагоприятно на първо презокеанско пътуване на Тръмп като президент. 

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, няма търпение да постави на нова основа взаимоотношения си с новата администрация на САЩ. Тя се чувстваше пренебрегвана от президента Барак Обама, който инициира ядрената сделка през 2015 с шиитския противник на Саудитска Арабия - Иран. 

Освен това кралството се впуска и в планове за диверсифициране на икономиката и поемане на икономически път, който да не е толкова силно обвързан с петрола. Плановете включват и продажбата на дял от Aramco, след като цените на петрола се сринаха наполовина през последните три години.

Корпоративни титани

Данните за общата стойност на сключените сделки между СА и САЩ варират. Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал-Джубеир заяви, че споразуменията се оценяват на повече от 380 млрд. долара. Това е с 30 млрд. долара повече от обявеното от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на същата пресконференция. По-рано през деня, държавният секретар на СА Мохамед Алшейх оцени сделките на 300 млрд. долара. 

Honeywell International Inc., Nabors Industries Ltd., Exxon Mobil Corp. и Lockheed Martin Corp. са едни от американските корпорации, които са подписали споразумения със саудитски партньори вчера, 20.05.2017.

Последни новини
Още от Новини