Министерски съвет с нов проект за МРЗ от 460 лв.

Правителството публикува за обществено обсъждане проекта за минимална работна заплата

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Правителството пусна нов проект за минимална заплата от 460 лв., след като магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отмениха постановлението на Министерския съвет, с което бе определена МРЗ за 2017 в размер на 460 лева. От правителството вече са публикували за обществено обсъждане нов проект на постановление със същия размер на минималната заплата - 460 лева.

Припомняме, Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет за минималната работна заплата за 2017 в размер на 460 лева. Това стана след оспорване от страна на бизнеса. Работодателите обжалваха решението, защото не е била спазена процедурата за консултиране.

Преди да се приеме новият проект за минимална работна заплата от 460 лв., правителствтото трябва да спази процедурата - 30-дневен срок за обществено обсъждане на проекта.

Правителството аргументира проекта за минимална заплата от 460 лв. с това, че по този начин ще се мотивира работната сила да търси по-голяма заетост. Също така по този начин ще се намали рискът от бедност и ще се повиши потреблението, което ще бъде в полза на държавата.

В оценката на въздействието на новия проект е посочено, че страната ни е на последно място по размер на минималното работно възнаграждение в ЕС.

Там е посочено още, че ако не се повиши минималната работна заплата през тази година ще бъдат ощетени работниците, защото се повиши с 1% осигуровката за пенсия. Ако не се повиши МРЗ се очакват и по-малко приходи в бюджета.

Повишаването на минималната работна заплата до 460 лв. ще засегне и бизнеса. Най-засегнати ще бъдат работодателите, които реализират ниска добавена стойност в икономическата си дейност.

Последни новини
Още от Новини