Студенти на изобретателски маратон в Софийски университет

Българска студентска иновация не позволява на шофьорите да заспиват зад волана

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Студенти от Физичния факултет на Софийски университет представиха иновация, която не позволява на шофьорите да заспиват зад волана. Отборът „The SciTeam“ с проекта „Blink“ и ръководител ас. Николай Зографов, е един от печелившите на Изобретателския маратон, проведен във Физическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Разработените студентски иновации, които бяха представени по време на маратона са областта на оптиката и спектроскопията, ядрената електроника, автоматизирането на научната работа по физика и метеорологията, съобщават организаторите.

До финала достигнаха седем студентски отбора, като проектите бяха изработени за 48 часа и представени пред публика в аудитория А205. Всеки отбор имаше по 10 минути за презентация на изобретението, както и 5 минути, в рамките на които да отговори на въпроси от журито и публиката.

В рамките на маратона на всеки отбор бе отпуснат определен бюджет, с който да закупи нужните за проекта си компоненти. Отборите работиха в различни лаборатории във Физическия факултет, като на инициативата партнираха VMware и Escape Rooms.

Иновациите, които спечелиха състезанието са на отбор „Хотару“ за проекта „Евтин полупроводников детектор“ и ръководител доц. Илко Русинов, отбор „Забраван“ с проекта „Умен микроскоп“ и ръководител проф. Стоян Русев и отбор „The SciTeam“.

Проектът на отбор "Хотару" позволява "евтино и точно измерване на радиационен фон и, по възможност, разпознаване на видовете нуклиди", посочват изобретателите. Целта на третото изобретение - "Умен микроскоп" е "да бъде автоматизиран оптичен микроскоп Carl Zeiss Jenatech (чрез добавянето на мотори към XY масичката и винта за фокусиране), а това позволява удобно разглеждане и заснемане на образеца на компютър, както и панорамно заснемане", заявяват лауреатите на първия изобретателски маратон в София.

Организаторите се надяват да направят събитието ежегодно.

Последни новини
Още от Новини