ЕС трябва да плати на Великобритания за Brexit

Тереза Мей претендира за милиарди лири за откупуване на дялове от общи проекти

Снимка: Bixabay Снимка: Bixabay

Тереза Мей, премиерът на Великобритания, твърди, че Брюксел трябва да плати своята "сметка" по Brexit, като заяви, че "парите, плащани в миналото" от страната, трябва да бъдат приспаднати от окончателната сметка във връзка с отделянето на Великобритания от Европейския съюз. 

"Брюксел трябва да плати своята сметка по Brexit за милиарди лири за откупуването на британския дял в Европейската инвестиционна банка и други съвместни проекти", заяви Тереза Мей, цитирана от британските медии. 

В интервю за The Sunday Telegraph премиерът на Обединено кралство коментира, че "парите, плащани в миналото" от страната трябва да бъдат приспаднати, тъй като Великобритания има финансови права, които трябва да бъдат уважени по време на дискусиите относно плащанията, но има и "задължения" към общността, която напуска.

Тереза Мей не е съгласна с исканията на някои държави от Европейския съюз Обединено кралство да няма претенции за връщане на нейните дялове от европейските активи.

По предварителна информация се очаква ЕС да поиска от Великобритания сума между 60 и 100 млрд. евро за покриване на договорените плащания. 

Последни новини
Още от Новини