Британец: България е чудесна за почивка, но задължително с медицинска застраховка

Близо 50% от младите британци пътуват в чужбина без медицинска полица

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Почти половината от британските младежи, които пътуват в чужбина, не си купуват медицинска застраховка, което ги изправя пред огромни рискове. Това се казва в проучване, извършено от Асоциацията на Британските Туристически агенции (Abta). 

Около 40% от младежите, граждани на Обединеното кралство, пътуват с риск да бъдат буквално повалени от непосилни медицински разходи, често за десетки хиляди паунда. Те не притежават медицинска застраховка, показва проучване. 

То е направено сред млади хора на възраст от 18 до 24 години и касае вероятността те да пътуват без да инвестират пари в застрахователна полица. Проучването е проведено сред 2 000 британци от Abta. 

Асоциацията предупреждава, че ако туристите се наранят или разболеят, докато са на почивка зад океана, например, техните семейства може да преминат през големи трудности, за да съберат средства за лечение или репатриране до дома. 

Експертите посочват като пример случая на 29-годишния Майкъл Дойл, който е диагностициран с натравяне на кръвта в България и преди родителите му да съберат 20 000 долара, за да го приберат обратно във Великобритания за допълнително диагностициране и лечение, той умира. 

Баща му, Джон, заяви пред BBC: "България е отлично място, където да отидеш. Не се различава от всяко друго място по света. Но задължително ще ти трябва застраховка". 

Семейството на 35-годишния Крейг Линдли, от Южен Йоркшир, събира над 32 000 лири, за да му помогне да се прибере във Великобритания за лечение, след като се разборява в Тайланд. 

В друг случай, близките на Дорсет Джоунс трябвало да съберат 50 000 лири, за да я приберат от Австралия, защото Дорсет се почувствала зле, а нямала застраховка. 

Една четвърт от пътуващите британци заявяват, че те са ходили на почивка без застраховка през последната една година. Това представлява ръст от 22% в сравнение с година по-рано. По-тревожният факт според експертите е, че над една трета от запитаните всъщност заявяват, че такава застраховка е излишна. 

Говорителят на Abta Марк Танзер заявява, че "вместо да се разчита на добрината на непознати, почиващите трябва да се уверят, че разполагат с точната застраховка, където и да отиват". 

"Всяка година, сме свидетели на случаи, в които хората изпадат в много трудни ситуации, поради това че са избрали да спестят от застраховки. Често техните семейства трябва да събират хиляди лири за лечение и репатриране и точно за това е толкова тревожно да видим, че младите хора предпочитат да поемат риска на пътуването без здравна полица".

Средната сума, която се изплаща при нужда от застрахователите при нужда от медицинска помощ е £1 000, твърдят специалистите, но при най-тежкия случай - при смърт и нужда от репатриране на тялото се заплащат 17 хил. лири, а застрахователната полица за закупуване на застрахователно покритие за медицински разноски струва само 5 лири за възрастен и 17 лири за цяло семейство, припомнят експертите. 

Плановете обикновено осигуряват покритие за кенселиране и забавяне, медицински разноски ако трябва да посетите лекар или да бъдете хоспитализирани в чужбина, гражданска отговорност, ако нараните друг човек или нанесете неимуществени вреди, предлага се и защита на багажа или ценностите ви в случай, че бъдат откраднати, загубени или повредени. Спешна помощ или репатриране ако трябва пътникът да бъде върнат във Великобритания след инцидент, също се покриват от полиците, припомнят експертите. 

Последни новини
Още от Новини