Твърди заявки от петролните производители за удължаване на споразумението с 9 месеца

Окончателното решение ще бъде взето на срещата във Виена на 24 и 25 май

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Всички производители са съгласни да удължат свиването на петролния добив с 9 месеца, за да помогнат за намаляването на световните запаси, смята петролният министър на Саудитска Арабия.

Удължаването до първото тримесечие на 2018 ще помогне на производителите да достигнат целта си за намаляване на световните запаси от суровината до желаната петгодишна средна стойност, посочи Халид ал Фалих в интервю за Bloomberg.

ОПЕК и други производители като Русия се споразумяха да свият добивите през първата половина на тази година, а решението за удължаване на това споразумение ще бъде взето на срещата във Виена на 24 и 25 май.

„Всички, с които съм говорил, определят решението като правилно“, допълни Ал Фалих.

Представители на ОПЕК и на няколко страни извън картела дискутираха в петък, 19 май, във Виена заплахата от растящия шистов добив в САЩ, който подкопава ефекта от споразумението върху цената. Според тях първоначалният ръст на цените вече избледнява, тъй като шистовите производители добавят още платформи и повишават производството в страната до най-високо ниво от 2015.

Ал Фалих говори в Рияд, докато Доналд Тръмп започна първата си задгранична обиколка, откакто е президент на САЩ, именно с визита в Саудитска Арабия – най-големият износител на суров петрол.

Световни запаси

„ОПЕК и останалите производители, които се съгласиха на съкращения миналата година, не таргетират определена цена“, допълни Ал Фалих.

„ОПЕК и страните извън организацията работят заедно и това трябва да стимулира инвестициите. Целта ми е да има яснота накъде отива пазарът, за да могат хората да инвестират. Не ме вълнува толкова какви ще са цените след 12 месеца, а след 3 години, когато предлагането ще е недостатъчно, а търсенето ще приближава 100 млн. барела дневно“, каза още петролният министър на кралството.

Макар новините за предложеното удължаване на сделката с 9 месеца да повишиха цените на черното злато до двуседмичен връх в понеделник, 15 май, то си стои около $50 за барел, по-малко от половината от нивата, на които се е търгувало през 2014. Запасите в 35 от най-индустриализираните държави в света – ОИСР – са малко над 3 млрд. барела през април, или с около 307 млн. над тяхната петгодишна средна стойност, показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.  

Последни новини
Още от Новини