Радев: Осъждането на нацизма е абсолютно задължително

Президентът подчерта, че дори в следвоенна Европа е имало абсолютен консенсус за това

Президентът на България Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Президентът на България Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, а извинението в случая е най-добрият подход. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос, свързан със скандала от последните дни с Обеднените патриоти, както и дали държавният глава започва да се притеснява от коалицията и поведението на хора, заемащи високи постове в държавата, съобщи БТА.

Причина за повдигането на темата е фактът, че заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка, след като беше публикувана негова снимка отпреди 9 години, на която той позира с изпъната за хитеристки поздрав ръка.

Премиерът Бойко Борисов поиска и оставката на директора на дирекция “Социална политика” в Министерството на отбраната, отново заради снимка с нацистки поздрав.

По думите на президента въпросът е много по-фундаментален и принципен. Държавният глава припомни, че на 9 май е отправил поздрав към българския народ за победата над нацизма, а повечето политици не са го сторили.

Според Радев “историческата ревизия от последните години някак позволява пълзяща индулгенция на нацизма и това е проблемът”. Той твърди, че именно заради тази индулгенция днес сме свидетели на подобни скандали. Президентът коментира, че дори в разделена, следвоенна Европа е имало абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма.

Ние трябва да продължаваме да сме единни около този консенсус във всичките му форми, коментира президентът.

Държавният глава подчерта, че не приема подхода на властта с уклончивите коментари, "при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не там е въпросът, а дали ние осъждаме тези явления, или не", добави той.

Радев обясни, че е обнадежден от реакцията на българското общество.

На въпрос какво е трябвало да направи властта, за да не “действа уклончиво”, държавният глава отбеляза, че това е въпрос на морален избор и всеки сам взима решение.

Държавният глава коментира и темата, свързана с искането на председателя на ВКС Лозан Панов за среща с него по повод на случващото се в съдебната система.

"Господин Панов знае много добре какви са формите на моята намеса. За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона и проверките, които иска той, трябва да се извършат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, които са описани в закона - ВСС, инспекторатът към него и анкетна комисия в парламента. Аз ще изкажа моето становище и за правосъдната реформа, отворен съм за диалог и смятам, че наистина трябва да има един сериозен дебат" заяви президентът.

Последни новини
Още от Новини