Шведската прокуратура прекрати разследването срещу Асандж

Според адвоката на основателя на WikiLeaks той е свободен да напусне посолството на Еквадор в Лондон

Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg

Шведската прокуратура е решила да прекрати разследването срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж и е препоръчала на съда да отмени издадената заповед за неговия арест. Това се казва в изявление на шведското държавно обвинение, цитирано от световните агенции.

Решението на прокуратурата се базира на разпит, проведен с Асандж през ноември миналата години в посолството на Еквадор в Лондон, където основателят на WikiLeaks намери убежище през 2012.

Това означава, че освен ако шведската прокуратура не започне второ разследване срещу него, заплахата от екстрадиция на Асандж няма да бъде вече на дневен ред. Но също така е възможен вариантът британските власти да получат искане за екстрадицията му от страна на Съединените щати.

„Обединеното кралство отказва за потвърди или отрече, че вече е получено искане от САЩ за екстрадиция на Джулиан Асандж. Фокусът сега се мести на Великобритания“, пишат от WikiLeaks в официалната си страница в социалната мрежа Twitter.

 

 

Въпреки решението си шведската прокуратура си запазва правото да възобнови разследването, ако Асандж влезе на територията на скандинавската държава до август 2020.

„Това е пълна победа за Джулиан Асандж. Той е свободен да напусне посолството, когато пожелае. Постигнахме поставаната цел, Асандж е щастлив и много доволен“, коментира адвокатът на родения в Австралия основател на WikiLeaks.

В Швеция Асандж бе обвиняван за „принуждаване към действия от сексуален характер и насилие“ и изнасилване. Първото обвинение срещу него през август 2010 повдига сътрудничка на шведска благотворителна организация. На 13 август 2015 шведската прокуратура прекрати разследването срещу Асандж заради изтичане на давност.

На 18 юни 2012 австралиецът подаде молба за убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция. Обвиненията срещу него той нарича „политически мотивирани“. Основното опасение на Асандж бе, че Швеция ще го депортира в САЩ, където го грози сериозно наказание до 35 години затвор или дори смъртна присъда за публикация на секретни документи на американския Държавен департамент.

Последни новини
Още от Новини