КЕВР определи предложението на Газпром за цената на газа за необосновано

Предлаганата промяна създава риск от изолирането ни от транзита на газ към Македония, Гърция и Турция, смятат от КЕВР

Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Предложението, което „Газпром“ прави за промяна в механизма на определянето на цената на природния газ, не е обосновано, сочи становището на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с делото на Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение, водено срещу руския газов гигант, пише Investor.bg.

Позицията на енергийния регулатор по това дело е разгледана по време на закрито заседание в началото на май. Според оценката на експертите няма основание „Газпром“ да определя цената на газа за България на базата на среднопретеглените цени на границата на Германия, Франция и Италия, тъй като те са резултат от конкретни условия по договорите с руската компания.

В момента цената на газа за България се определя на базата на цените на алтернативните горива на пазара, чието изменение се отразява с 9-месечно закъснение. От позицията на регулатора става ясно, че предложението е този механизъм да се запази, но забавянето да бъде в рамките на 6 месеца.

Целесъобразно е и цените да бъдат обвързани с постигнатите референтни цени на големите газови хъбове в Европа, препоръчват още от КЕВР.

В своята позиция от регулатора настояват още за равнопоставеност между европейските и българските фирми по отношение на достъпа до пазарите и посочват, че предлаганата от „Газпром“ промяна на входната точка на газовите потоци в България създава риск от изолиране на България от транзита на газ към Македония, Гърция и Турция.

Промяната поставя под съмнение и изпълнението на проекта за създаване на газовия хъб „Балкан“.

Становището на КЕВР е изготвено по искане на Европейската комисия. Срещу приемането му и изпращането в Брюксел обаче се обявява един от членовете на енергийния регулатор – Светла Тодорова. Според нея КЕВР не е ангажирана страна по делото и нейната позиция няма тежест. 

Позицията на регулатора е изпратена отделно от становището на енергийното министерство и държавните газови компании. Това е част от т.анр. „пазарен тест", на който подложи Брюксел предложението на „Газпром". На базата на получените мнения от трети страни, ЕК ще прецени как да подходи по делото срещу руския гигант. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарете Вестагер заяви преди дни, че е възможно подходът да бъде променен и да бъде наложена финансова санкция на „Газпром". 

Последни новини
Още от Новини