Булсатком може да изстреля втори сателит до 4-5 години

BulgariaSat 1 ще бъде изстрелян на 15 юни от Кейп Канаверъл, а ако всичко върви по план, до половин десетилетие може да го последва BulgariaSat 2

Снимка: BulgariaSat Снимка: BulgariaSat

Ако всичко се развива според плановете ни и успеем да договорим използването на честотите в сателита, смятаме, че можем да изстреляме и втори сателит до 4-5 години. Това каза пред Investor.bg изпълнителният директор на Булсатком Максим Заяков.

Припомняме, че Булсатком ще изстреля в земната орбита първия български сателит в историята - BulgariaSat-1 от космодрума Кейп Канаверал във американския щат Флорида. Датата на пуска вече е определена – 15 юни.

Когато на 15 октомври 2014 за първи път пред обществеността бе представен проекта за изстрелване на първия български частен сателит, едва ли двамата съоснователи и мениджъри на Булсатком Максим Заяков и Пламен Генчев са си представяли всички трудности, с които ще се сблъскат за реализацията на идеята. Която впрочем се е зародила много преди това – още през 2006.

Оттогава изстрелването на сателита бе отлагано на няколко пъти заради проблеми с партньорските организации или чисто атмосферни условия и закъсня с около година и половина – нищожен период за Космоса, но огромен за финансовия свят, който е замесен в проекта, заради предоставеното кредитиране.

Сега вече има твърда дата за изстрелването – на 15 юни от Кейп Канаверал ще излети ракетата Falcon на SpaceX, която ще изведе в орбита сателита. А ако всичко е нормално, месец по-късно ще започне излъчването на програми от него.

Булсатком ще използва 46% от капацитета му за собствено излъчване на едноименния доставчик на телевизия в България и на дъщерното дружество „Поларис Медия“ в Сърбия, разказа пред Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Максим Заяков.

Инвестицията, без в нея да е включено последващото опериране на сателита, възлиза на $235 млн. и е осигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank и “Сибанк“ чрез KBC.

От наемател – към наемодател 

По думите на Пламен Генчев една от причините за стартирането на проекта е икономическата му целесъобразност. Досега „Булсатком“ използва под наем гръцкия спътник HellasSat 2, за да разпространява каналите си. Той бе собственост на телекомуникационната компания OTE, която наскоро го продаде на ArabSat.

„Неговият капацитет бе малък и не можехме да предлагаме нови услуги на клиентите си. Освен това ползването на собствен спътник e в пъти по-евтино от наемането на чужд“, поясни преди две години пред Investor.bg Генчев. Освен това срокът на годност на този спътник изтича в края на 2018, но преди това ще бъде изстрелян наследник - HellasSat 3.

По думите на Максим Заяков базираната в Стара Загора компания ще използва и HellasSat в допълнение към собствената си мощност.

Първоначално българската компания очакваше да изплати кредита си в рамките на 7,5 години, като около 55% от капацитета на сателита ще бъдат отдавани под наем, но сега този срок е удължен на близо 10 години. Самият живот на подобно съоръжение е около 15 години, но благодарение на нова технология на SpaceX, която позволява извеждане в суперсинхронна трансферна орбита, ще се спести огромна част от горивото и полезният живот ще бъде удължен с 25%.

Дългият 25 метра и тежък около 4 тона сателит ще излъчва от 36 хил. километра, като ще покрива цяла Европа, част от Азия и Северна Африка.

С BulgariaSat 1 компанията се превръща от наемател в наемодател, навлизайки на нов пазар – този на сателитните оператори. Там конкуренцията също е голяма, като освен големите Eutelsat, SES Astra и Intelsat, има и по-малки играчи като Sapcecom, Hellas Sat и Telenor. За сметка на това няма голяма конкуренция с фокусирано излъчване към Балканите.

BulgariaSat 1 е първият спътник, който е със специален фокус над Балканите - от Турция до Словения и Унгария. Така че от българската компания очакват все по-засилващ се интерес за наемане на честоти.

BulgariaSat 1 ще се управлява изцяло от България, за разлика от редица други подобни спътници, които не се оперират от родината на компаниите собственици, а от чужда страна.

Екипът се състои от 25 човека, като само един не е българин. Двете наземни станции са до София и до Велико Търново, избрани заради т. нар. „девирсификация“ - различна влажност на въздуха, структура на почвата, климат и др.

Повече за изстрелването, пазара на платена телевизия и плановете на „Булсатком“ очаквайте в интервюто на технологичното шоу UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. 


 

Последни новини
Още от Новини