Volvo спира да произвежда дизели

Причината - привеждането на тези двигатели към съвременните еконорми е прекален скъпо

Volvo AB S 90 на автосалона в Ню Йорк. (12.04.2017) Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg Volvo AB S 90 на автосалона в Ню Йорк. (12.04.2017) Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Шведският автопроизводител Volvo се отказва от разработката на нови дизелови двигатели, съобщава изданието Frankfurter Allgemaine Zeitung, като се позовава на президента на шведския производител Хакан Самуелсон, пише AutoMedia.bg.

Причината е, че привеждането на такива мотори къm съвременните норми за нива на въглероден окис е прекалено скъпо.

В съответствие с новите европейски нормативи за токсичност, през 2021 средните нива на изхвърлените СО2 в гамата на всеки един производител трябва да бъдат намалени от сегашните 130 на 95 гр на км. При Volvo около 90% от продажбите в Европа на кросоувъра XC90 са с дизелови мотори, а за останалите модели, предлагани в ЕС, процентът е около 50.

Самуелсон е категоричен, че компанията му ще продължи да модернизира дизеловите мотори от семейството Drive-E, които вече се поставят на моделите на марката, но и тяхното производство ще бъде спряно през 2023. След това шведите ще се съсредоточат върху разработката на електрически и хибридни агрегати.

Първият електрически автомобил на Volvo ще излезе през 2019. Той ще бъде изграден на нова платформа, която ще позволи поставянето на акумулатори с капацитет до 100 кВт/ч и на двигатели с мощност от 100 до 450 кВт/ч.

 

Последни новини
Още от Новини