Полша поиска от ЕК да глоби Газпром

Действията на Газпром са нанесли финансов ущърб на потребителите и са парирали конкуренцията, смята Варшава

Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Полша иска Европейската комисия да глоби „Газпром“ за нарушаване на антимонополното зконодателство на ЕС. Това се казва в изявление на полската държавна нефтогазова компания PGNiG, цитирано то РИА Новости.

Антимонополно дело срещу „Газпром“ бе възбудено още през 2012. Тогава ЕК предяви редица претенции във връзка с нарушаването на конкурентните правила в държавите от Източна Европа от страна на руската държавна компания. В частност ставаше дума за възпрепятстване на трансграничните продажби на природен газ и установяването на несправедливи цени.

В края на 2016 руският газов конгломерат излезе с предложение към ЕК за разрешаване на делото. В него бе изразена готовност цените на газа за Източна Европа да бъдат индексирани на нивата на тези в западната част на континента.

„Европейската комисия е длъжна да накаже финансово „Газпром“ и да създаде конкурентни условия на газовия пазар“, се казва в становището на PDNiG.

Според главата на полската държавна компания Петър Возняк глобата трябва да бъде зачислена в бюджета на ЕС, но не посочи сумата, която според Варшава трябва да бъде платена от руския монополист.

„Нарушенията, допуснати от „Газпром“, носят дългосрочен характер и са довели до значителна вреда върху пазара на газ в Централна Европа. Те се отнасят както и към конкуренцията, така и към причинен финансов ущърб на потребителите на природен газ“, заяви Возняк.

Европейското законодателство предлага два варианта на антимонополно разследване. Единият предполага налагане на глоба, а вторият – съгласуване на задълженията, които компанията ще поеме и изпълни, за да докаже, че не представлява опасност за конкуренцията на територията на ЕС.

Делото по отношение на „Газпром“ се води по втората опция, но ако предложенията на „Газпром“ не бъдат приети, то на руската компания ще бъде наложена парична санкция.


 

Последни новини
Още от Новини