КЗП проверява мобилните оператори във връзка с отпадането на роуминга

Отпадането на роуминга не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях, подчертават от КЗП

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Снимка: Bulgaria ON AIR Председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Снимка: Bulgaria ON AIR

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверка на условията, при които мобилните оператори предоставят услугите си на потребителите. Причината – предстоящото отпадане на роуминга на територията на ЕС от 15 юни тази година. Това съобщават от пресотдела на КЗП.

Пред Националната телевизия председателят на комисията Димитър Маргаритов съобщи, че телекомите са длъжни да уведомят потребителите за тези промени, а единият от тях вече го е сторил. Той също така подчерта, че отпадането на роуминга не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях и призова мобилните оператори да бъдат коректни и да не злоупотребяват на тази основа.

Маргаритов акцентира върху това, че потребителите по никакъв начин не могат да бъдат задължени да се обвържат с нов срочен договор и предупреди да бъдат внимателни, ако към тях се отправя апел за много изгодни условия. „Има случаи, в които се спекулира с това и икономическите оператори използват подобни възможности, за да добавят към договорите на потребителите допълнителни услуги, които често пъти не са необходими. Настоятелно правят опити да ги склонят да подпишат нови срочни договори, за да ги запазят за по-дълго време или да ги затруднят, ако решат да ги напуснат в даден момент”, каза той, припомняйки, че след изтичането си срочният договор се трансформира в безсрочен и може да бъде прекратен по всяко време с едномесечно предизвестие.

А ако все пак подпишем договор, по закон имаме право да го прекратим едностранно в 7-дневен срок.

В свое интервю миналата седмица председателят на КЗП пък призова потребителите да не подписват нови договори с телекомите преди 15 юни именно поради възможността в документите да не бъде отчетено отпадането на роуминга.

Последни новини
Още от Новини