Икономиката на Япония расте по-бързо от очакваното

Отбелязаният ръст на годишна база е 2,2%

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Японската икономика нарасна по-бързо от очакваното през първите три месеца на годината, според официалните данни, предава BBC. Икономиката нарасна с 0,5% през тримесечието, докато годишният темп на растеж беше 2,2% - най-бързият темп за една година.

Тези резултати означават, че Япония вече отбелязва най-дългия период на развитие за повече от десетилетие.

Икономиката бе подкрепена от силния износ, увеличаването на потреблението и инвестициите за Олимпиадата в Токио през 2020.

Износителите са подпомогнати от последните спадове на йената спрямо щатския долар, което направи продуктите им по-конкурентни и повиши стойността на печалбите, натрупани в чужбина.

Абеномично въздействие

Данните биха могли да са в помощ на премиера Шиндзо Абе, тъй като неговото правителство се опитва да насърчи японските потребители и компании да харчат повече.

Грандиозният план на Абе да даде начало на третата по големина икономика в света, известен като "Абеномика", бе насочен към справяне с близо две десетилетия на застой и спадащи потребителските цени.

Според Дейвид Куо, главен изпълнителен директор на Motley Fool Singapore, резултатите показват, че "Абеномиката може да работи".

Той добави: "Потребителите изглежда възвръщат доверието си, което ако продължи, би трябвало да осигури устойчив растеж".

Куо предупреди, че работата на Абе може да бъде опорочена, ако политическите противоречия около президента Тръмп доведат до по-нататъшно падане на американския долар.

С уволняването на директора на ФБР Джеймс Коми нарасна скептицизмът относно способността на Тръмп да извърши данъчна и регулаторна реформа.

Това засегна както американските акции, така и долара. Американският долар в момента се търгува на близо шестмесечно дъно спрямо другите основни валути.  

Последни новини
Още от Новини