ИДИЛ създава подразделение за разработване на химическо оръжие

Според Пентагона терористите може би разполагат не само с химическо, а и с биологическо оръжие

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Американското разузнаване предполага, че „Ислямска държава“ обединява всички свои експерти по химическите оръжия от Ирак и Сирия в ново „подразделение“, съобщава CNN, позовавайки се на информация от представител на американските власти.

Смята се, че ИДИЛ консолидира „мозъците“ си, вещи в областта на тези оръжия, за да подобри възможностите си за защита на своите все по-малко оставащи опорни точки в региона.

„Знаем, че са преместили много от представителите на ръководството си, като подозираме, че са преместили и техническия си състав“, съобщава за телеканала представителят на Пентагона Ейдриън Ренкин-Галауей.

По-рано пък друг представител на Пентагона – Джеф Дейвис отбеляза, че ИДИЛ може да разполага не само с химическо, а и с биологическо оръжие.

Един от най-яростните защитници на тезата, че терористите разполагат с химическо въоръжение, е официален Дамаск и респективно основния му съюзник – Руската федерация. В официално изявление по-рано от руското външно ведомство обявиха, че са напълно уверени, че „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“ разполагат с пълноценен арсенал от бойни отровни вещества.

Последни новини
Още от Новини