General Motors спира продажбата на автомобили в Индия

Плановете за 1 млрд. инвестиция в индийския пазар отпадат

Chavrolet. Снимка: Facebook Chavrolet. Снимка: Facebook

General Motors напуска един от най-горещите автомобилни пазари в света, пише CNN. Компанията заяви днес, че ще прекрати продажбата на автомобилите си в Индия до края на тази година, след "цялостен преглед" на плановете за страната.

Само преди две години GM заяви, че ще инвестира $1 млрд. в дейностите си в Индия. Този план бе отменен като част от по-голямото преосмисляне на глобалните дейности.

"Разгледахме много възможности, но решихме, че увеличената инвестиция, първоначално планирана за Индия, няма да доведе до същата възвръщаемост като други значителни глобални възможности", заяви Стефан Джейкъби, директор на GM International.

GM ще продължи да използва страната като център за износ. Превозните средства, произведени в завода на фирмата близо до Мумбай, ще бъдат изнасяни предимно в Мексико, Южна и Централна Америка.

Второто предприятие в западната част на Гуджарат, където GM престана да произвежда миналия месец, вероятно ще бъде продадено на китайския партньор на компанията SAIC Motor, който се надява да влезе в претъпкания, но обещаващ индийски пазар.

Близо три милиона пътнически автомобила са били продадени в Индия миналата година, според данни от индустрията, като се очаква страната да изпревари Япония като трети по големина автомобилен пазар в света до 2020.

Но GM се стремеше да постигне напредък в продължение на повече от две десетилетия в Индия, където марката Chevrolet обхвана само 1% от пазара.

"Решението ни за Индия е важен момент за форсиране на международните ни дейности и утвърждаването на GM като по-концентрирана и дисциплинирана компания", добави Джейкъби.

Компанията наскоро продаде всички свои дейности в Европа на френския автомобилен производител PSA, създател на автомобилите Peugeot и Citroen.

GM съкрати и хиляди работни места в САЩ в отговор на намаляващите продажби.

Последни новини
Още от Новини