Италия и Русия засилват сътрудничеството си в сферата на енергетиката

Руският президент Владимир Путин прие в Сочи италианския премиер Паоло Джентилони

Путин и Джентилони по време на срещата си в Сочи. (17.05.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация Путин и Джентилони по време на срещата си в Сочи. (17.05.2017) Снимка: Президентство на Руската федерация

Русия и Италия ще засилят сътрудничеството си в сферата на енергетиката. Това стана ясно от изказване на руския премиер Владимир Путин, който днес (17 май) прие в Сочи италианския министър-председател Паоло Джентилони.

„Засегнахме и перспективните направления на сътрудничество, в това число и енергетиката“, каза след края на разговорите Путин на съвместната си пресконференция с Джентилони, предава ТАСС. „Договорихме се да развиваме по-нататък ефективното взаимодействие в тази сфера“, добави руският държавен глава, припомняйки, че Руската федерация обезпечава 43% от нуждите на Италия от природен газ.

Путин също така подчерта, че разчита на участието на италиански компании в проекти за добив на енергийни ресурси и проекти за диверсификация на доставките на руско гориво на територията на Европа.

„В центъра на нашите преговори, разбира се, са нашите двустранни отношения. Винаги сме поддържали, даже и в най-трудните времена, които вече, навярно, са отминали, доверието на италианските компании в руския пазар, в руското общество. Нашите компании винаги са вярвали в тази страна“, каза на свой ред италианският премиер.

„Около 600 италиански компании работят в Русия. Обемът на товарооборота все още остава важен въпрос и, както отбеляза г-н президентът, в последните месеци забелязахме известно оживление. (...) Италианската икономика от гледна точка на експорта (към Русия – бел.ред.) достигна такова ниво, на каквото не сме били през последните седем години“, добави Джентилони.

Последни новини
Още от Новини