Ин витро процедурите за нуждаещите се семейства – безплатни и в неограничен брой

Държавата ще финансира толкова процедури, колкото са нужни, заяви Бойко Борисов

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Държавата ще осигури неограничен брой безплатни процедури по ин витро оплождане за семействата с фертилни проблеми.

Това беше едно от обещанията на ГЕРБ в предизборната кампания, което, по думите на премиера Бойко Борисов, предстои да бъде изпълнено.

„Тъй като не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, то даде добър резултат и в днешното заседание сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените“, предава думите на министър-председателя „Фокус“. Борисов направи изказването си днес по време на брифинг в Министерски съвет.

„Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко – 3,4,5,6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, допълни премиерът.

За предходната 2016 държавата е осигурила 12 млн. лв. за политики в областта на асистираната репродукция, стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов, който също взе участие в брифинга. По думите му с новите поправки на практика този бюджет става безлимитен.

„Сега с изменението парите практически стават толкова, колкото ще са необходими за задоволяването на абсолютно всички нужди на семействата, които не могат да имат деца по естествен път. За Бюджет 2018 предвиждаме същата политика“, заяви Горанов.

Последни новини
Още от Новини