IATA против разширяването на забраната за лаптопи в Европа

Александър де Жуниак, директор на IATA

Александър де Жуниак, директор на IATA по време на интервю за Bloomberg. Берлин, Германия. 17 май 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Александър де Жуниак, директор на IATA по време на интервю за Bloomberg. Берлин, Германия. 17 май 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Александър де Жуниак, директор на IATA коментира съобщението за очаквано разширение за забраната за вкарване на лаптопи и големи електронни устройства в кабината на самолета - за цяла Европа при полети до САЩ.

Жуниак каза, че организацията е писала до ЕК и Министерствата на транспорта на страните от ЕС, но не е препоръчвала да се въведе реципрочна забрана за пренос в кабината на големи устройства в полети от САЩ за Европа.

"Казваме, че сме загрижени за тази американска забрана за електронните устройства", каза той.

"Смятаме, че може да предизвика допълнителни разходи от над 1 млрд долара за пътниците".

Докато съществуващите ограничения по някои полети от Близкия изток и Северна Африка за превоз на големи електронни устройства при полети до САЩ засяга 350 полета до Америка седмично, разширението на забраната до всички 28 страни от ЕС плюс Швейцария, Норвегия и Исландия би засегнало 390 полета дневно. Това е над 2 500 полета седмично, по данни на IATA /International Air Transport Association/.

Това би струвало на пътниците 655 млн долара пропусната производителност, 216 млн долара за по-дългите полети и 195 млн долара за наемане на устройства на борда - общо над 1 млрд долара повече разходи, каза директорът на IATA Александър де Жуниак.

Чуйте целия коментар във видеото.

Последни новини
Още от Новини