България одобрява подхода на Европа в преговорите за Brexit

Страната ни ще настоява и за гаранции студентите да продължат образованието си без промяна на условията

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България одобрява предложения подход на европейските институции в преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Позицията на страната ни за предстоящия Съвет по общи въпроси, насрочен за 22 май, ще бъде даване на мандат на Европейската комисия (ЕК) за начало на преговорите за Brexit, предаде Investor.bg

Очакванията са, че разговорите ще започнат след предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, допълват от пресслужбата на кабинета.

В тези преговори страната ни ще поиска защитата на придобитите права на всички категории граждани и техните семейства в обема, гарантиран от европейското законодателство, недискриминационни и ефективно приложими механизми за защита на тези права, включително правото на постоянно пребиваване, на здравно и пенсионно осигуряване, правата на дългосрочно и постоянно пребиваващите на Острова.

България ще настоява и за гаранции, че студентите ще могат да продължат образованието си без промяна на условията. България ще подкрепи и подхода, предложен от ЕК по отношение на бюджетните въпроси.

Придържането към този подход съответства на националния интерес, тъй като би способствало за минимизирането на негативните ефекти върху бюджета на ЕС и не би довело до промени във вноските на държавите-членки в съюзния бюджет.

Министрите са одобрили позицията на България и за предстоящия Съвет по финансови въпроси (ЕКОФИН), който ще се проведе на 23 май. Очаква се на него да бъдат приети заключения на Съвета относно процедурата при макроикономически дисбаланси и задълбочените прегледи по страни съгласно графика на Европейския семестър за 2017.

Ден по-рано, на 22 май, в Брюксел Еврогрупата - неформалното обединение на финансовите министри на държавите от еврозоната, ще обсъди споразумението между Гърция и кредиторите, допълват от институцията. От решението зависи дали южната ни съседка ще получи новия паричен транш по спасителната програма.

Без тези средства Гърция няма да може да покрие предстоящите плащания по стари кредити, чиито падежи са основно през юли.

Финансовите министри от еврозоната ще разгледат и развитието на Испания след края на спасителната програма. 

Последни новини
Още от Новини