Юнкер ще възложи на Мария Габриел ресор Цифрова икономика и цифрово общество

До официалното назначаване на Габриел в ЕК предстоят няколко формални процедури

Снимка: Пресцентър ГЕРБ Снимка: Пресцентър ГЕРБ

След днешната си среща с кандидата на България за еврокомисар Мария Габриел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви намерението си да назначи българката за ръководител на ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ в ЕК.

Това се разбира от съобщение от пресцентъра на Еврокомисията.

„Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество ще подкрепя изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която ЕК прие през май 2015 и по която тя представи междинен преглед на 10 май. Този член на Комисията ще допринесе за постигането на цифров единен пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и вълна от иновативни стартиращи европейски предприятия“, се казва още в съобщението.

Комисарят, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество, ще допринася за проекти, които се направляват и координират от заместник-председателя Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, и заместник-председателя Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността.

Юнкер също така е информирал премиера Бойко Борисов за решението си относно ресора, който възнамерява да възложи на Габриел.

Това, което предстои от формална гледна точка, за да бъде окончателно назначението на Габриел, е да се постигне съгласие между председателя на ЕК и Съвета на ЕС след консултация с Европарламента. Освен това междуинституционалното Рамково споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия предвижда председателят на Комисията да „разгледа задълбочено“ резултатите от консултацията с Европейския парламент преди да даде съгласието си относно решението на Съвета да назначи новия комисар.

Днес председателят Юнкер изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което го информира за намерението си да възложи на Мария Габриел отговорността за цифровата икономика и цифровото общество. Копие от посоченото писмо е изпратено до Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта, който в момента изпълнява ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

От момента, в който Съветът се обърне официално за консултация към Европейския парламент, Мария Габриел ще стане кандидат за член на Европейската комисия. Тя ще има право да се допита до съответните служби на Комисията за подготовката на своята размяна на мнения с Европейския парламент. Преди назначаването ѝ от Съвета, по взаимно съгласие с председателя на Комисията, тя няма да участва в заседанията на колегиума.

Последни новини
Още от Новини