България на трето място в ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили

През април ръстът е с 14,1% на годишна база

Салонът на Hyundai Sonata, сниман на автоизложението в Ню Йорк. (12.04.2017) Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg Салонът на Hyundai Sonata, сниман на автоизложението в Ню Йорк. (12.04.2017) Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Продажбите на нови автомобили в България продължават да растат и през април, макар и с по-бавен темп. През четвъртия месец от годината повишението възлиза на 14,1% на годишна база, докато през предишния месец ръстът на продажбите бе 34,8%.

Това показват последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), публикувани днес (16 май) и цитирани от Investor.bg.

През април в България са били закупени общо 2479 нови автомобила, докато през предишния месец те са били 3005.
За периода януари-април броят им възлиза на 9086, а повишението за тези четири месеца спрямо същия период на миналата година е от 20%. По този показател България е на трето място в Европа, като на първо място е Хърватска с ръст от 25,3%, а на второ е Румъния с повишение от 22,3%.

За разлика от България обаче продажбите на нови автомобили в Европейския съюз през април отчитат спад от 6,6%. Това се дължи на по-слабото търсене на автомобили с бранда Volkswagen, по-малко дни на търговия заради Великден и двуцифреното понижение на продажбите във Великобритания.

Регистрациите са спаднали до 1,19 млн. автомобили миналия месец в Европейския съюз. Повечето основни пазари отчитат доста по-слабо търсене през април, като Великобритания е „лидер“ в това отношение със спад от 19,8%, следвана от Германия (-8,0%), Франция (-6,0%) и Италия (-4,6%).

Само испанският пазар се е разраснал миналия месец от големите страни, отбелязвайки лек ръст от 1,1%. Най-голямо повишение се наблюдава в Хърватска – 29,6%.

Регистрациите на Volkswagen – най-продавания бранд автомобили в Европа, са спаднали с 14% през април, докато тези на Renault – другата най-продавана марка, отчитат спад на продажбите от 3,3%, показва статистиката. Продажбите на Vauxhall и Opel са намалели с 13,1%.

Почти всички автомобилни брандове отбелязват по-слаби продажби, с изключение на Suzuki с ръст от 12,8%, Kia с 8,1% и Toyota с 5,4%.

Последни новини
Още от Новини