EY прогнозира първи спад на новите работни места във Великобритания от 2009

Компанията очаква ръст на безработицата и слабо повишение на заплатите до 2020

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Пазарът на труда във Великобритания ще бъде изправен пред редица предизвикателства през следващите години, които ще намерят отражение в ограничаването на ръста на заплатите. Това показва ново изследване на EY, предаде Bloomberg.

Прогнозите на компанията, публикувани в понеделник, 15 май, се различават от средносрочната прогноза, представена от гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни миналата седмица.

Карни предупреди за „предизвикателствата“ през 2017, свързани с по-бързото ускоряване на инфлацията спрямо ръста на заплатите. АЦБ прогнозира ускоряване на инфлацията в края на годината и ръст на заплатите от близо 4% през 2019.

От EY предвиждат слаб ръст на заплатите от близо 3% до 2020.

Графика: Bloomberg

Прогнозите на EY са базирани на очакванията за забавяне на британската икономика и по-слаб ръст на новите работни места. Това ще доведе до първия годишен спад в броя на назначенията от финансовата криза насам, забавяне на ръста на заплащането и повишаване на безработицата, коментират икономистите от EY.

Прогнозните оценки сочат, че официалната статистика ще отчете годишен ръст на инфлацията от 2,6% през април – най-бърз темп на растеж от 2013 насам, а ръстът на заплатите ще достигне 2,2% през първото тримесечие на годината.

Броят на заетите през 2017 ще нарасне само с 0,6% през тази година, а през 2018 ще отчете спад от 0,1% - първо понижение от 2009, коментират от EY. Безработицата ще достигне 5,4% през 2018 и 5,8% през 2019, посочват още икономистите от компанията.  

Последни новини
Още от Новини